Ana Sayfa
KUZEY KIBRIS KAMPUSU

Türk Dili ve Tarihi Topluluğu Anlatıyor.

ODTÜ Kıbrıs Türk Dili ve Tarihi Topluluğu olarak öncelikle, sosyal, kültürel ve bilimsel çalışmalarla, öğrencilerin kaynaşmasını sağlamayı ve okul çapında tarih bilgisini ve milli şuuru geliştirmeyi hedefliyoruz.

Topluluğumuz şu temel ilkeler üzerine kurulmuştur:

  • - Türk gençliğinin, ülkesi, milleti ve devletiyle bölünmez bir bütünlük içinde yetişmesine, güçlenmesine ve milli hedefler etrafında birleşmesine katkı sunmak.
  • - Türk gençliğinin, akılcı, çağdaş, onurlu, çalışkan, yurt ve millet sevgisiyle dolu, hoşgörü ve insancıl fikirlerden oluşan kişiliklere sahip bireyler haline gelmesine destek vermek.
  • - Türk milletinin geçmişini gençlere öğretme çalışmalarına ve gençleri milletine bağlayan bağların kuvvetlendirilmesine destek olmak.
  • - Ses bayrağımız Türkçemizin yazgısını değiştirmek, onu yüceltmek, hak ettiği yere yükseltmek ve onu sömürgeci dillerden korumak için bilinç geliştirmek.

 

Türk Dili ve Tarihi Topluluğu Başkanı Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğrencisi Soner Aydın ile Röportaj:

  • Topluluğunuza belirlediğiniz temel amaçlar dışında başka amaçlar ve hedefleriniz var mı?

Başkomutan M. Kemal Atatürk’ün, “Evvelâ, millete, tarihini, asîl bir millete mensup bulunduğunu, bütün medeniyetlerin anası olan ileri bir milletin çocukları olduğunu öğretmeliyiz.” sözünü göz önüne alarak, tarih bilincinin önemini sürekli vurguluyoruz. Ve inanıyoruz ki, bir çınar için toprak altındaki kökleri ne ise ve bu kökler kurudukça çınar nasıl kurumaya başlarsa; bir millet için de tarih odur. Tarihini bilen millet, kökü sağlam çınar gibidir. Zamanla eski âdet ve yaşayış tarzını unutan, tarihini bilmeyen, atalarının neler yapmış olduğundan haberi olmayan bir millet, kendini ayakta tutan köklerinden birkaçını kurutmuş demektir. Tarih okuyarak onu sulamak lâzımdır. Bizler bu şuura sahip olmak ve sahip çıkmak durumundayız.

  •  Amaçlarınız doğrultusunda, dışa yönelik ne tür etkinlikler düzenliyorsunuz?

Okulumuzda 10 Kasım Atatürk’ü Anma ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde aktif rol alıyoruz. Milli bayramlar dışında, 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinlikleri kapsamında, Çanakkale’de ki Mehmetçiği bir nebze anlayabilmek ve o günün önemine dikkat çekmek adına, okulumuz öğrencilerine Çanakkale menüsü dağıtıyoruz. Bununla birlikte, Çanakkale’yle ilgili uzman kişileri okulumuzda ağırlıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 24 Kasım Öğretmenler Günü gibi önemli günlerde, üzerimizde emekleri bulunan kadınların ve öğretmenlik gibi kutsal bir mesleği icra eden hocalarımızın günlerini kutlamak için çiçek dağıtımı gibi etkinliklerde bulunuyoruz.

Yine tarih açısından önemli günlerde ve toplumsal olaylarda, okul çapında bilinç geliştirmek amacıyla toplantılar ve seminerler düzenliyoruz.

Temel amaçlarımıza ek olarak, topluluğumuz sosyal sorumluluk projeleri kapsamında her yıl düzenli olarak okul çapında Akdeniz Anemi Derneğine bağışlanmak üzere kan bağışı etkinliğinde bulunmaktadır. Ayrıca, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kapsamında yürüyüş ve etkinliklere katılmaktayız. Önümüzde ki yıllar içinde bu konudaki hedefimiz, SOS Çocuk Köyü, Kemal Saraçoğlu Lösemili ve Kanserli Çocuklar Derneği, Görmezler Derneği gibi kurumlarla iletişime geçerek, okul çapında bu konularda farkındalık oluşturmak ve yardım toplamak amacıyla etkinlikler planlamaktayız.

Düşünce üretimi ve paylaşımı kapsamında, geçmişte Orkun adında yayımladığımız bir dergimiz oldu ve önümüzdeki günlerde yine bu kapsamda çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

  • Biraz da topluluk içi faaliyetlerinizden söz edelim isterseniz?

Elbette… Yine Başkomutan Atatürk’ün  “Büyük devletler kuran ecdâdımız büyük ve şümullü medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdâdını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.”  sözünün gereği olarak, ecdadımızı tanımak ve insanlık adına daha büyük işler gerçekleştirebilmek için, topluluk üyelerimiz arasında tarih bilincinin gelişiminin önemine inanıyoruz. Bu kapsamda her hafta, Türk tarihi üzerine seminerler düzenlemekteyiz. Bunun dışında bizlerden talepleri üzerine topluluğumuzda bulunan gönüllü arkadaşlarla, topluluğumuz bünyesinde ki uluslararası öğrencilere Türkçe ve Tarih dersleri vermekteyiz.  Öte yandan,  topluluğumuzda bir aile ortamı oluşturduk ve bu kapsamda topluluk üyelerinden gelen istekler doğrultusunda ders çalışma grupları oluşturuyor, geziler ve çeşitli spor etkinliklerinde bulunuyoruz.

Başkan:Soner Aydın
e-posta: e186610atmetu.edu.tr

Tüm Topluluklarımız