Ana Sayfa
KUZEY KIBRIS KAMPUSU

Sinema Topluluğu Anlatıyor

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu sinema topluluğu olarak, sinemasever öğrenciler tarafından 2006 yılında kurulan sosyal bir topluluğuz.

Sinemaseverlerin sinemaya dair beklentilerini her açıdan karşılayacak altyapı ve birikime sahip olan topluluğumuzun; her geçen gün daha fazla sinemaseveri buluşturmak ve daha güzel projelere imza atmak gibi bir ana hedefi var. Topluluk olarak birçok etkinlik düzenliyoruz ve eğlenmeyi asla unutmayan üyelerimizle, her geçen gün daha da büyüyoruz.

Sinema Topluluğu Başkanı Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Furkan Soyer ile röportaj:

  • Faaliyetleriniz ve etkinliklerinizden bahsedebilir misiniz?

Sinemaya katkı sağlamış birçok filmin özel gösterimlerini düzenliyoruz. Üyelerimizin yönettiği, rol aldığı birçok kısa filmin gösterimlerini yapıyoruz. Kampusumuzda her yıl geleneksel Kısa Film Şenliği'mizi düzenliyoruz. Ve şenliğimize diğer üniversitelerden sinemaseverlerin yoğun katılımını gerçekleştirebilmek ve şenliğimizde, sinemanın gizemli dünyasına dair çok daha fazla şeyler paylaşabilmek için çaba gösteriyoruz.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunun tüm öğrencilerinin yüksek katılım gösterdiği Korku Gecesi etkinliğini, sinema topluluğu üyeleri olarak biz düzenliyoruz.

Sinemanın önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz workshop programlarımız, üyelerimize, gerçek bir sinema atölye çalışması deneyimi sunuyor.

Bunların yanı sıra, zaman zaman okul içerisinde röportajlar çekip, yayınlıyoruz. Ayrıca, sinemaya renk, duygu ve anlam katmış filmleri izlemenin yanı sıra; vizyona yeni girmiş filmlere topluca gitmeye çalışıyoruz.

  • Kısa Film Şenliği ve Korku Gecesi etkinlikleriniz genelde hangi tarihler arasında düzenleniyor? Bu seneki tarihleri belli mi? 

Korku gecesini yıllardır Aralık ayında, Kısa Film Şenliğini ise Mayıs ayında gerçekleştiriyoruz. Bu sene de büyük ihtimal bu aylarda gerçekleşecekler. Kesin tarihleri, tüm arkadaşlarımızın katılabilmesi için sınav takvimine göre ayarlıyoruz. O yüzden şu an tam tarih veremiyoruz.

  • Düzenlediğiniz kısa film şenliği ve organizasyon süreci hakkında ayrıntılı bilgiler verebilir misiniz? Şenliği organize ederken nelere dikkat ediyorsunuz? Şenliğe katılacak filmler için bir kriteriniz var mı? Hem film olarak hem de izleyici olarak, bugüne kadar hangi üniversitelerden katılım sağlandı?

Uzunluk ve içerik bakımından bazı kısıtlamalarımız var. Fakat filmler için herhangi bir konu belirlemiyoruz. Katılacak üniversiteler istedikleri konu ve filmlerle katılabiliyorlar. Hem film hem de izleyici katılımı gerçekleştiren okullar arasında, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi başta olmak üzere; KKTC'deki diğer üniversiteleri sayabiliriz.

  • Üyelerinizin çektiğiniz kısa filmleri, bu alanda yapılan yarışmalara gönderiyor musunuz? Aldığınız ödüller var mı?

Çektiğimiz filmleri, kendi düzenlediğimiz kısa film şenliğine ve diğer üniversitelerin şenliklerini gönderiyoruz. Kazandığımız çeşitli ödüllerimiz var.

  • Kısa film çalışmaları ve bütçe gerektiren diğer çalışmaların finansmanını nasıl sağlıyorsunuz? 

Korku Gecesi etkinliğimizden her yıl, topluluk ihtiyaçlarını karşılayacak, hatta bir kısmını burs fonuna bağışlayabilecek bir gelir elde ediyoruz. Bu sayede, tüm faaliyetlerimizi kolaylıkla finanse edebiliyoruz. Hatta bu gelirin bir kısmı ile bu sene, okulumuzun bahar şenliğine sponsor olduk.

  • Korku Gecesi etkinliğinin düzenlenme amacı ve hedefi nedir? Etkinlikle ilgili ayrıntılı bilgiler verebilir misiniz?

Okulumuzun yorucu derslerinden birazcık da olsa rahat bir nefes almak için topluluk olarak bu etkinliği düzenliyoruz. Korku Gecesi etkinliğimizi kısaca şöyle anlatabiliriz: KKM'nin alt katındaki alanı çeşitli odalara bölüp, bu odalara korkutmak amaçlı bazı arkadaşlarımızı, çeşitli karakterler şeklinde yerleştiriyoruz. Korku tünelimiz bu şekilde oluşuyor. Etkinliğimize katılan arkadaşlarımız bu tünellerden geçerken, sabah kadar süren film gösterimlerimiz oluyor.

  • Yeni dönemde başka ne tür etkinlikler planlıyorsunuz?

Bu dönemde, geçmiş yıllardan farklı olarak bir konsept gecesi yapmaya karar verdik. Ve 22 Ekim 2016 tarihinde, Türkiye'den katılacak misafirlerimizle beraber Star Wars konseptli bir gece planladık. Bu seneki bir diğer farklılık ise, kısa film şenliğimize, sadece KKTC'nin değil; Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin sinema topluluklarının da katılacak olması. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu seneki şenliğimizde de çeşitli workshop etkinliklerimiz ve söyleşilerimiz olacak.

  • Duyulmamış, belirli bir başarısı olmayan, hak ettiği değeri yakalayamamış ama çok güzel bulduğunuz filmler oluyor mu?

Bu tür filmler elbette ki oluyor. Hak ettiği değeri bulamamış ama güzel olduğunu düşündüğümüz filmleri okuldaki sinemaseverlere film gösterimlerimiz sayesinde ulaştırıyoruz.

Başkan: Furkan Soyer
e-posta: furkan.soyeratmetu.edu.tr

Tüm Topluluklarımız