KAMPÜSÜMÜZE 3654 FİDAN DAHA DİKTİK

Kampüsümüze 3654 Fidan Daha Diktik

ODTÜ geleneklerine uygun olarak Kıbrıs Kampusunda da, binalar inşa edilmeye başlamadan ağaçlandırma faaliyetine başlanmıştı. Pek çok çevreci girişimi bünyesinde bulunduran ve doğal kaynakları tüketmeyen bir kampüs olma hedefi için çalışan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsünde geçtiğimiz 15 yıl boyunca gerçekleşen ağaç dikme etkinliklerinin sonucunda yaklaşık 130.000 adet orman fidan dikildi. Orman ağaçlarının yanı sıra, hem doğal, yabani hayvan ve canlıların da yaşamına katkı sağlamak hem de yaklaşık 50 farklı ülke ve çok çeşitli kültürden gelen öğrenci ve personelin, ülke ve bölgemize özel bitki çeşitlerini tanıyabilmesi amacı ile, Üniversite Kampus alanı içerisinde oluşturulan ormana çok çeşitli yabani ve doğal meyve ağaçları da dikilmiştir. Yaklaşık 5.000 adet zeytin, harnıp, naranciye, cümbez, hurma, şinya (çitlembik), nar, şeftali, kayısı, mersin türlerinde uygulama yapılmıştır.

Tepebaşı-Kalkanlı bölgesinde 17 Mayıs 2020 tarihinde üniversite arazimize de yayılan ve ciddi bir tehlike atlatılarak uzun uğraşlar sonrası kontrol altına alınan yangında orman arazimizde de çok ciddi kayıplar yaşanmıştır. Kampus arazimizde de gerek orman alanında gerekse de Kampus sakinlerimizin yaşadığı lojmanlar bölgesi de dahil yakın peyzaj alanımızda yaklaşık 2.000 adet ağacımız yanmıştır.

Yanmış alanların ağaçlandırılması için çalışmalar Orman Dairesi işbirliği ile ivedilikle başlatılmış ve bir proje hazırlanmıştır. Bu proje uyarınca ağaçlarımız yine Orman Dairesi işbirliği ve desteği ile temin edilmiştir.

Bu ağaçlandırma kapsamında aşağıda detaylandırılan 3.654 adet fidan uygulanmıştır.
310 Adet Kızılçam
220 Adet Kıbrıs Akasyası