Ana Sayfa
KUZEY KIBRIS KAMPUSU

TiyatrODTÜ Anlatıyor

Ekim 2005'de 23 aktif üyeyle "Middle East Theatre Union" ismi altında kurulduk ve çalışmalarımıza başladık. Oyun öncesi yaratıcı drama çalışmalarıyla oyunculuk eğitimi alan topluluk üyelerimiz aynı yıl Mayıs ayında Üstün Dökmen'in "Komşu Köyün Delisi" adlı oyununu Güzelyurt AKM'de sahneledi. Dönemin Tarım ve Köy İşleri Bakanı, Meclis Başkanı ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Rektörü'nün de katıldığı temsil; devlet büyükleri, rektörlük ve Güzelyurt halkı başta olmak üzere birçok çevrede beğeniyle karşılandı. Topluluğumuz, her yıl daha kaliteli ve daha başarılı işler çıkarmanın yanı sıra ODTÜ ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni uluslararası kültür ortamlarında başarılı bir şekilde temsil etmeyi amaçlıyor.

İsmimizi 2006 öğretim yılı başlangıcında "tiyatrODTÜ" olarak değiştirdik. Yeni yapılanmamız ve iç disiplinimizle kurumsal bir ciddiyetle yönetmeninden ışıkçısına kadar tüm birimlerdeki üyelerimizi kendi içimizde yetiştirerek bir "oyun fabrikası" niteliğinde çalışıyoruz. Her yıl, oyunculuk çalışmaları, yaratıcı drama seminerleri, tiyatro projeleri düzenliyoruz. Aynı zamanda yıl boyunca yaptığımız oyun çalışmalarımızı da sene sonunda sergiliyoruz. Çıtamızı her geçen gün daha da yükseltmeye çalışarak her zaman daha iyiyi hedefliyoruz.

tiyatrODTÜ olarak Nisan 2006'da KKTC'de bir ilki başarmak, KKTC'nin ilk uluslararası amatör tiyatro şenliğini ODTÜ adıyla düzenlemek üzere yola çıktık. Projemizin asıl amacı KKTC seyircisine tiyatro izletmek ve sevdirmekti. Bunun yanı sıra katılan okullarla arkadaşlık ilişkilerini geliştirerek bilgi alışverişinde bulunmayı, Kıbrıs ve Türk tiyatrosunu uluslararası bir platformda tiyatro severlerin huzurunda buluşturmayı, ünlü sanatçılarla söyleşiler yaparak KKTC'de önemli bir organizasyon gerçekleştirmeyi de amaçlıyorduk. Bu hedefle çıktığımız yolda, 9. tiyatrODTÜ Şenliği'ni düzenlemenin gururunu yaşıyoruz.

TiyatrODTÜ Topluluğu Başkanı İnşaat Mühendisliği öğrencisi Veysel Şahin'le röportaj:

Bu kulüpte olup daha sonra kariyerini tiyatroda devam ettirenler var mı?

Evet, Uğur Tunca-Erdal Şahin-Baturhan Duygu ve Bekir Çaygeç bu isimlere örnek olarak verilebilir.

tiyatrODTÜ Şenliği'ne hangi ülkelerden katılım oldu?

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden katılımlar oldu. Pakistan'dan da bir başvuru talebi alındı fakat maddi sıkıntılarından kaynaklı bir sorunla karşılaşıldı,  bu nedenle iptal oldu.

Bu amatör Tiyatro Şenliğini ileride festivale dönüştürerek bir yarışmayı da içine katmayı düşünür müsünüz?

Şenliğimizin yapılmasındaki asıl amaç KKTC seyircisine tiyatro izletmek ve sevdirmektir. Bunun yanı sıra gelen okullarla arkadaşlık ilişkilerinin geliştirilmesi ve bilgi alışverişi sağlanması da şenliğimizin düzenlenmesindeki temel hedefler arasındadır. Daha ileriki yıllarda ise bir festivale dönüştürmeyi düşünüyoruz.

Bugüne kadar oyunlarınıza destek aldınız mı? Yoksa her şeyi kendi çabalarınızla mı yapıyorsunuz?

Oyunlarımıza, sadece tiyatrODTÜ bünyesinde bulunan üyelerden destek alınarak katkı sağlanmıştır.

Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki bir üniversiteyle birlikte ortak bir proje yapmayı düşünür müsünüz? Bu konuda girişimleriniz oldu mu?

Düşünebiliriz fakat daha önceki yıllarda böyle bir proje olmadı.