Prof. Dr. Cumali Sabah bir kez daha dünyanın en etkili bilim insanları arasında gösterildi!

Dünyanın en etkili bilim insanları listesi güncellendi

ODTÜ Kıbrıs Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumali Sabah Tekrar Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Arasında

ABD ve Hollanda’dan araştırmacıların akademik yayıncılık kuruluşu Elsevier desteğiyle yürüttüğü çalışmada 2020 yılının en etkili bilim insanları listesi yayınlandı.

Stanford Üniversitesi araştırmacılarınca hazırlanan “dünyadaki en büyük bilimsel etkiye sahip araştırmacıların sıralaması”nın 2021 yılı versiyonu Elsevier BV tarafından yayımlandı. "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" listesi; "kariyer boyu etki" ve "yıllık etki (2020 yılı çalışmaları)" olarak iki kategoride, 22 anabilim dalı ile 176 alt bilim dalında, ilk yüzde 2'lik dilimde bulunan bilim insanlarını kapsıyor.2020’de de hem tek yıllık değerlendirmede hem kariyer boyu değerlendirmede listeye giren ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Elektrik Elektronik Mühendisliği Programı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumali Sabah bir kez daha dünyanın en etkili bilim insanları arasında gösterildi.

Araştırmacılar çalışmalarında dünyanın en etkili bilim insanlarını belirlemek için bilimsel makale sayısı, atıf sayısı, yazar sırası gibi farklı değişkenlerden oluşan bir bilimsel etki endeksi kullanıyor. Dünyanın önde gelen akademik yayıncılık kuruluşu Elsevier de bu çalışmaya destek veriyor. Her yıl verileri güncellenen çalışmada bilim insanlarının tek bir yılda ve kariyerleri boyunca yaptıkları bilimsel üretimin etkinliği hesaplanıyor.

Prof. Dr. Sabah Listenin Kalıcı İsimlerinden
Metamalzeme, elektromanyetik ve mikrodalga uygulamaları, antenler ve solar sistemler üzerine çalışan ve 2008 yılında International Union of Radio Science tarafından Yılın Genç Bilim İnsanı ödülüne layık görülen Prof. Dr. Cumali Sabah, dünyanın en etkili bilim insanları listesine yabancı değil. 2017 ve 2019 yılları için yapılan senelik değerlendirmelere göre de bu listeye alınan Prof. Dr. Sabah, 2019 yılına kadar olan kariyer boyu değerlendirme sonucunda da dünyanın en etkili bilim insanları arasında gösterilmişti.

Bu yıl yayınlanan listede dünyada ilk %2’lik dilime giren 190 bin 63 bilim insanı listelendi. Prof. Dr. Cumali Sabah hem 2020 yılı değerlendirmesinde hem de yeni verilerle güncellenen kariyer boyu etki listesinde yer alarak dünyanın en etkili bilim insanları arasındaki yerini korudu. Listede üniversitelerin genellikle İngilizce adı yer alırken, kampusumuzun adı “Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu” şeklinde açık ve Türkçe olarak yer aldı.

Araştırmalarına ek olarak Kampus Rektör Yardımcılığı görevini de sürdüren Prof. Dr. Cumali Sabah, listeye göre KKTC’deki en etkili onuncu bilim insanı.