Ana Sayfa
KUZEY KIBRIS KAMPUSU

İnsansız Hava Aracı yarışmasından birincilikle döndük

Havacılık ve uzak sektörünün lideri Boeing’in ODTÜ işbirliği ile düzenlediği Dikey İniş/Kalkış Yapan İnsansız Hava Aracı yarışmasında galibiyet ODTÜ Kıbrıs’a geldi.

Dünyada havacılık ve uzay sektörünün tartışmasız lideri olarak anılan Boeing firması Türkiye’de üniversite öğrencilerinin ‘drone’ olarak da bilinen insansız hava aracı sistemlerine ilgisini artırmak ve bu teknolojinin gelişimine katkıda bulunmak için ODTÜ işbirliği ile bir yarışma düzenledi. Tüm üniversite öğrencilerine açık yarışmada öğrencilerin dikey iniş ve kalkış yapabilen bir araç tasarlanması istendi.

Arama Kurtarma İhtiyaçlarına Yönelik Cihazlar Tasarlandı

Gelecekte insansız hava araçlarının arama kullanma çalışmalarına yönelik kullanımı geliştirmeyi hedefleyen yarışmada tasarlanan araç ile ormanda kaybolmuş iki öğrenciyi bulmaya ve bulunan öğrencilere bir şişe su ulaştırmaya yönelik bir senaryo sunuldu. Bu doğrultuda farklı üniversitelerde geliştirilen 11 proje yarışmaya başvurdu, ön elemeyi geçen 9 proje ise 11-12 Kasım tarihlerinde ODTÜ Stadyumu’nda yarıştı.

Final değerlendirmesi için geliştirdikleri araçla uçuş gerçekleştiren takımları akademisyenlerden oluşan jüri değerlendirdi. Değerlendirme sonucunda ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Uzay ve Havacılık Topluluğu adına araç geliştiren Kübra Koparan, Deha Karahan ve Baybora Tuna Süer birinci oldu. ‘Drone’ geliştirme projesinde kazanan üçlüye Yrd. Doç. Dr. Mustafa Perçin Proje danışmanı olarak, Doç. Dr. Tuncay Yalçınkaya ve Öğr. Gör. Uğur Karban ise topluluğun danışman hocaları olarak destek verdi.

Yarışmanın ikincilik ödülü Necmettin Erbakan Üniversitesi ekibinin, üçüncülük ödülü ise On Dokuz Mayıs Üniversitesi ekibinin oldu.

“Boeing olarak, havacılık alanında en yeni teknolojilerin öncüsüyüz ve bu gücümüzü Türkiye’de bu teknolojilerin gelişimine destek olmak için kullanıyoruz.” açıklaması yapan Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın, projeye ilişkin olarak “ODTÜ ile yaptığımız bu iş birliği ile Boeing’in teknolojideki öncülüğünü ODTÜ’nün teknik kabiliyeti ile birleştirmek suretiyle gelecek nesillere havacılık tutkusunu aşılamayı ve Türkiye’nin bu alandaki yetkinliğini temelden güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu tür projelerle hem gençlerin hayatına dokunuyor ve gelecek için ışık tutuyoruz, hem de Türkiye’de havacılık sanayiinin geleceği için bugünden tohumlar atıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

ODTÜ Uzay ve Havacılık Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ozan Tekinalp ise “Bölümümüz kurulduğu günden beri havacılık ve uzay alanında gerçekleşen tüm öncü projelerde kilit rol oynamıştır. Gerçekleştirdiğimiz, dikine kalkan insansız hava araçları yarışması ile öğrencilerimizle birlikte diğer üniversite öğrencilerinin de robotik uçan sistemler alanında yetişmesini amaçlıyoruz. Boeing firmasının desteği ile ülkemizde ilk defa gerçekleşen bu yarışmayı önümüzdeki yıllarda da tekrarlayacağız. Yarışmanın giderek artan bir ilgi odağı olacağına ve ihtiyaç duyulan üstün yetenekli mühendislerin yetişmesine önemli katkılar yapacağına inanıyoruz.” dedi.