ODTÜ, QS EECA 2022 SIRALAMASINDA İLK SIRADA

ODTÜ, QS EECA 2022 sıralamasında ilk sırada

ODTÜ, QS tarafından gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin yer aldığı EECA 2022 sıralamasında ülkemizdeki üniversiteler arasında birinci oldu.

Üniversitemiz; Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Kazakistan, Kosova, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Makedonya, Moldova, Karadağ, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna ve Özbekistan’ın dahil olduğu 30 ülkeden 451 üniversitenin sıralandığı tüm listede ise 11’inci sırada yer aldı.

QS sıralamasında farklı yüzdelik oranlara sahip 10 gösterge kullanılıyor. Bunlardan en önemlisi, %50 orandaki “itibar” göstergesi olarak öne çıkıyor. Bu gösterge; %30 oranındaki, tüm dünya çapında 130 binden fazla akademisyenin araştırma açısından en iyi üniversite algısını ölçen “akademik itibar” ile %20 oranındaki, yine dünya çapında 75 bin işverenin en profesyonel çalışanları yetiştiren üniversiteye dair düşüncelerini toplayan “işveren itibarı”ndan oluşuyor. Diğer göstergeler ise %10 ağırlığa sahip akademisyen-öğrenci oranı, % 5 oranla doktora sahibi çalışan, % 5 oranla Scopus verilerine göre yayın başına düşen atıf sayısı, % 10 oranla yine Scopus verilerine göre akademisyen başına düşen atıf sayısı, % 10 orana sahip uluslararası araştırma ağı, her biri %2,5 ağırlıklı uluslararası akademisyen ve uluslararası öğrenci oranı, % 5 oranla Webometrics verilerine göre web etkisi olarak yer alıyor.