Ana Sayfa
KUZEY KIBRIS KAMPUSU

Makina Topluluğu Anlatıyor

Kasım 2015'de kurulan Makina Mühendisliği Topluluğu (MMT), 2016 yılının ilk aylarında yaptığı başvuru sonucunda, ASME* (Amerikan Makina Mühendisleri Cemiyeti) tarafından "ASME ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Öğrenci Kolu" olarak kabul edildi. Topluluğumuz, makina mühendisliği öğrencilerine yaratıcı fikirlerini özgürce paylaşabilecekleri bir ortamın yanı sıra, bu fikirleri hayata geçirebilecekleri projeler için de imkân sağlıyor. Amacımız, düzenlenecek seminerler ve grup çalışmaları ile teorik mühendislik bilgilerini ve pratikteki tasarım ve analiz uygulamalarını öğrencilere aktarmak. Bu aktivitelerle, öğrencilerin sosyal ağlarını genişletmesine imkân sağlayarak bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini hedefliyoruz.

Kurulduğumuz günden bu yana, akademik seminerler ve çalıştaylar düzenleyen bir yapıya ulaştık. Bunlara örnek olarak; Doç. Dr. Eray Uzgören tarafından verilen "Matlab Eğitimi" ve Doç. Dr. Murat Sönmez tarafından düzenlenen"Autodesk Inventor ile Montaj Modellemesi Çalıştayı" verilebilir. Otomotiv sektörüne ilgi duyan mühendislik öğrencilerinin bilgilendirilmesi amacıyla; FORD Otosan Türkiye İnovasyon Süreç ve Sistem Geliştirme Yöneticisi Dr. Serhat Erpolat'ı, bir dizi seminer vermek üzere kampusumuzda ağırladık.

Aynı zamanda her yıl Bahar Şenliği'nde Hazine Avı (Treasure Hunt) düzenliyoruz. Genel anlamda bulmaca çözme üzerine kurulu bir etkinlik olan Hazine Avı, ODTÜ Kıbrıs'ta en çok katılımcısı olan etkinliklerden biri.

*ASME ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Öğrenci Kolu:

ASME (Amerikan Makina Mühendisleri Cemiyeti) 1880 yılında kurulan ve disiplinler arası mühendislik ve bilimi dünya genelinde destekleyen ve teşvik eden profesyonel bir kurumdur. ASME, makina mühendisliği alanında standartları ve ilkeleri belirlemesiyle bilinmekte ve dünyanın en büyük bilimsel/teknik yayın yapan kurumlarından biri olarak her yıl yüzlerce profesyonelle gelişim dersleri, çok sayıda teknik konferans ve eğitim programı düzenlemektedir.

2016 yılının ilk aylarında ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Makina Mühendisliği Topluluğu, ASME (Amerikan Makina Mühendisleri Cemiyeti) tarafından “ASME ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Öğrenci Kolu” olarak kabul edilmiş ve bu üyelik yakın zamanda resmi yazı ve sertifikayla tescillenmiştir. Makina Mühendisliği Topluluğu, bu profesyonel öğrenci kolu üyeliğiyle, makina ve ilgili mühendislik alanlarında birçok hedefe ulaşmayı amaçlamaktadır. Topluluk, öğrencilerini en yeni ve faydalı bilgilerle buluştururken kampus içi ve dışında çeşitli teknik yarışmalara katılmayı da hedeflemektedir.

Makina Topluluğu Başkanı Usman Arshad Shah ile röportaj:

  • Burada eleştirilen projelerde makina mühendisleri dışında görev alan diğer mühendislik dalları öğrencileri de var mı?

Topluluğumuz yapısı itibariyle çeşitliliğe teşvik edici bir oluşum, dolayısıyla tüm bölümlerden öğrencilerine kucak açan bir yaklaşımla faaliyetlerini sürdürüyor. ASME ODTÜ KKK Topluluğu olarak da daha yaratıcı bir çalışma ortamı sağlayabilmek adına üyelerimiz arasında bölüm çeşitliliği sağlamaya özen gösteriyoruz. Şu anda devam eden Drift Trike projemiz makina mühendisliğiyle ilgili derslerde uzmanlık gerektirdiğinden, proje takımımızda yalnızca makina mühendisliği öğrencileri yer alıyor. Bununla birlikte diğer bölümlerden projemizle ilgilenen öğrencilerin bir kısmı gönüllü olarak projeye katkıda bulundu, bir kısmı ise projemizi yakından izleyerek tecrübe kazandı.

  • Drift Trike projesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Drift Trike projesi resmi olarak Şubat 2016'da başladı. Projenin ana amacı; mühendislik öğrencilerine, derslerde öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe geçirme fırsatı sağlamak. Hedefimiz minimum giderle ve maksimum atık metal kullanarak işleyen bir Drift Trike geliştirmekti. İki aydan uzun bir süre boyunca üyelerimizle yaptığımız sayısız beyin fırtınasının ve makina atölyesindeki sıkı çalışmaların sonucunda hem hedefimizi gerçekleştirdik hem de bilgilerimizi pratiğe geçirme şansını yakaladık.

  • ASME üyeliği ne tür avantajlar sağlıyor?

ASME, dünya çapında 152 farklı ülkeden 32.000'den fazlası öğrenci olmak üzere 130.000'i aşkın üye ile faaliyet gösteren bir topluluk. ASME öğrenci üyesi olmak projelerin uygulanması sırasında tecrübe kazanmayı ve ders dışındaki yetenekleri geliştirmeyi sağlıyor. Ayrıca üyelik yüzlerce araştırma kaynağına çevrimiçi olarak ulaşmanın yanı sıra dünya çapındaki teknik etkinliklere ve projelere katılma imkanı da sunuyor. Topluluğumuza üye olan öğrencilerin uluslararası ASME platformunda da bilinirliği sağlanıyor. Aynı zamanda öğrenciler kampus içindeki teknik atölye çalışmalarından faydalanabilme, projelere katılma ve güncel teknik etkinlik ve seminerleri takip edebilme gibi çok değerli ders dışı faaliyetlerde bulunabilme şansına da sahip oluyor.

  • Özellikle ne tür projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

Topluluğumuz, mühendislik öğrencilerinin kendi alanlarıyla ilgili bilgileri öğrenmesine ve bunları hayata geçirmeye yönelik teşvik edici projeler üzerine yoğunlaşıyor. Amacımız, bu öğrenme ve gelişme sürecini eğlenceli hale getirmek. Önümüzdeki dönemde başlıca hedeflerimiz arasında Shell Marathon ve TÜBİTAK Elektrikli Araba yarışmalarına katılmak yer alıyor.

  • Hayata geçirilen projeleriniz oldu mu?

Drift Trike projemiz neredeyse hazır durumda ve gösterimi Haziran ortasında yapılacak. Projemizin yalnızca eğlence aracı olarak hizmet etmekle kalmayacağına ve yeni gelecek makina mühendisliği öğrencilerini uygulama kısmına yoğunlaşmaları konusunda da cesaretlendireceğine inanıyoruz. Topluluğumuz tarafından yürütülen bir diğer küçük çaplı fakat çok başarılı projemiz Su Roketi yarışmasıydı. Mayıs ayında okulumuzda düzenlenen yarışmada farklı mühendislik dallarından katılımcılar roketlerini kendileri tasarladılar, inşa ettiler ve fırlattılar. Oluşan renkli anları içeren kısa videomuz topluluğumuzun Facebook sayfasından paylaşıldı ve büyük beğeni topladı.

https://www.facebook.com/ASME.METU.NCC/?fref=ts

 

Başkan: Usman Arshad Shah
E-Posta: e195120atmetu.edu.tr