Amaç
ODTÜ KKK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu'nun amacı, üniversite içinde ve/veya dışında yürütülen bilimsel araştırmaların etik ilkelere uygun olarak yürütülüp yürütülmediğini belirlemektir. Özellikle, insan katılımcılardan veri toplamayı içeren bir araştırma (anketler, laboratuvar deneyleri, saha deneyleri, görüşmeler vb.) etik onayı gerektirir.
Misyon
ODTÜ KKK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu'nun misyonu, üniversiteye bağlı herhangi bir kişiye toplumda etik bilinci geliştirmek için gerekli duyarlılıkları kazandırmak ve toplumsal yaşamla ilgili davranış ve kararların etik ilkeler çerçevesinde gerçekleşmesini sağlamaktır.
Bilimsel Araştırma Etiğinin Temel İlkeleri
Aşağıdaki bilimsel araştırma ve yayın etiğinin temel ilkeleri tüm disiplinler için geçerlidir:
1) Ana ilke, yürütülen araştırmaların insan ve hayvan sağlığına, ekolojik dengeye zarar vermemesi ve herhangi bir risk oluşturmamasıdır. Araştırmacılar, insan ve hayvanlara yönelik olası zararların ortadan kaldırılmasını veya en aza indirilmesini sağlamalıdır. Çalışmalara başlamadan önce yetkili birimlerden gerekli izinler alınır.
2) Tüm katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmalıdır.
3) Katılımcılar araştırmanın herhangi bir anında katılımdan çekilme hakkına sahiptir.
4) Araştırmacılar ve yetkililer, ilgili kişileri bilimsel araştırmayla ilgili olası zararlı uygulamalar konusunda bilgilendirmek ve uyarmakla yükümlüdür.
5) Araştırma sırasında bireylerden ve kurumlardan elde edilen veriler ve bilgiler izin verildiği ölçüde kullanılabilir ve bu nedenle gizliliğe saygı gösterilmeli ve korunmalıdır.
6) Etik inceleme gerektiren araştırmalar onay alınmadan başlatılmamalıdır. Üniversite, araştırmacıların Araştırma ve Yayın Etiği iznine sahip olmadığı bu gibi durumlarda hiçbir sorumluluk kabul etmez.
Etik Komite Çalışma Usulü
Araştırma etiği başvuruları ODTÜ Kuzey Kıbrıs Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komitesi'ne yapılabilir. Araştırmacılar etik onayı için başvuruda bulunup bulunmamaları konusunda emin değillerse komiteye danışmalıdırlar (Başvuru Süreci akış şeması da bu konuda yardımcı olabilir).
Etik onay başvurusunda bulunmak için başvuru sahiplerinin çevrimiçi GÖNDERİM SİSTEMİ'ni kullanmaları gerekir. Araştırmacılar, tüm ilgili belgelerin başvuruya dahil edilmesini sağlamaktan sorumludurlar. Başvuru sahipleri başvuru tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde sonuç hakkında bilgilendirilecektir. Bu nedenle, başvuru sahipleri araştırmanın başlamasından 60 gün önce etik onay başvurusunda bulunmalıdır.