YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMINA HOŞGELDİNİZ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Yazılım Mühendisliği Programı'nın amacı, mühendislik ilkelerine dayanan insan ve toplum odaklı yazılımların ve sistemlerin geliştirilmesi, eleştirel analizinin yapılması, tasarlanması, üretilmesi ve değerlendirilmesine dair teori, ilkeler, uygulama ve teknik bilgilerin öğretilmesi, üretilmesi ve yayılmasıdır. Netice olarak Yazılım Mühendisliği programının temel amacı yazılım alanında yetkin mühendisler yetiştirmek ve yazılım ve bilgi sistemleri dünyasının evrensel gelişimine katkıda bulunmaktır.
Yazılım Mühendisliği köklerini Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği ve Sistem Mühendisliğinden almaktadır. Yazılım Mühendisliği programında teorik konularda ve uygulama alanlarında konu çeşitliliği açısından denge sağlanmaktadır. Bu bağlamda, öğretim elemanları ve öğrenciler, kendi ürettiği veya edindikleri bilimsel, teknolojik, sosyal bilgileri kamuyla paylaşır ve olası sonuçları hakkında fikir üretirler.
Yazılım Mühendisliği öğrencileri ilk iki yılda temel mühendislik dersleri alıp, son iki yılda çoğunlukla yazılım mühendisliği temel taşları olan yazılım ihtiyaçlarının analiz edilmesi, yazılım üretimi, yazılım tasarımı, bilgisayar donanım ve mimarisi, programlama dilleri, veri yapıları ve algoritmalar, işletim sistemleri ve iletişim ağları gibi konularda eğitilmektedirler. Öğrenciler yazılım modelleme, test, geçerleme ve doğrulama gibi birçok seçmeli dersler ile teknik bilgi birikimlerini geliştirip, zenginleştirebilmektedirler. Bölüm derslerimizin çoğu teorik ve yoğun pratik çalışmalarla desteklenmektedir.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yazılım Mühendisliği lisans programı, mezunlarının
1. Geniş bir yelpazede yer alan çeşitli yazılım geliştirme ve bilgi sistemleri alanlarında yazılım mühendisliği uygulama, tasarım, geliştirme ve araştırmasında başarılı kariyerlere sahip olmalarını ve
2. Sistem yaklaşımı ve bilimsel sorgulamayı kullanarak, yazılım ürünlerinin geliştirilmesindeki karmaşıklığı yönetmek, yazılım ürün kalitesini artırmak, yazılımların günlük hayatımıza daha fazla nüfuz etmeleri nedeniyle ölçeklendirilebilmesini sağlamak ve müşteri memnuniyeti oluşturmak gibi görevlerle sorun çözme ve sistem tasarımında liderlik göstermeleri ve aktif katılımda bulunmalarını hedeflemektedir.
Günümüzde yazılımlar özellikle haberleşme, sağlık, eğitim, ekonomik ve sosyal yapılanma, savunma, bankacılık, üretim endüstrisi olmak üzere hayatın hemen her alanında etkin bir rol oynamaktadır. Günümüzde ve yakın gelecekte bu eğilimin yüksek bir hızda artmaya devam etmesi beklenmektedir. Bu kapsamda endüstride “Yazılım Mühendisi” ünvanlı iş tanımlarının ortaya çıkmış olması dolayısıyla yazılım mühendisliği günümüzün en geniş iş olanaklarına sahip meslek dallarından biri olarak görülmektedir.