Ana Sayfa
KUZEY KIBRIS KAMPUSU

Makina Mühendisliği

Mühendislik Lisans Programları

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMINA HOŞGELDİNİZ
MİSYON

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Makina Mühendisliği Programının misyonu, evrensel bilgi ve becerilerle donanmış, ömür boyu öğrenmeye kendini adamış ve sektörün ve teknolojinin günümüzdeki ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli uzmanlığa sahip donanımlı yenilikçi mühendisler yetiştirmektir.

HAKKINDA

ODTÜ Kıbrıs Makina Mühendisliği programında; yaratıcı, evrensel bilgi ve beceriyle donatılmış, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, endüstrinin günümüzdeki ve gelecekteki ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verebilecek mühendisleri yetiştirmeyi hedefliyoruz.

Programımız, ODTÜ Ankara'nın 61 yıllık deneyimi ve prestiji ile kampusumuzun kendine özgü olanaklarını birleştirerek geleceğin makina mühendislerini yetiştiriyor. Alanında iyi eğitim almış, sektörde rekabet edebilecek mezunlar yetiştirmek için öğrencilerimize alanın uzmanları tarafından hazırlanmış, çağa ayak uyduran bir program kapsamında eğitim veriyoruz. Kampusumuzun etkileşimli ortamı içinde öğrenciler, öğretim üyeleri ile doğrudan iletişim kurarak soru ve sorunlarına daha verimli çözümler bulma şansına sahip oluyorlar.

Makina Mühendisliği, bugün ayrı bölümler olan pek çok mühendislik alanının temelini oluşturmaktadır. Bu sebeple makina mühendisliği eğitimi alan mezunlar farklı sektörlerde farklı alanlarda uzmanlaşma konusunda geniş olanaklar yakalayabilir. Makina mühendisleri beyaz eşya, otomotiv ve savunma başta olmak üzere sayısız alanda Ar-Ge, tasarım, üretim, montaj, işletme, bakım-onarım alanlarında çalışabilir dilerlerse farklı mühendislik dallarında uzmanlaşmak için lisansüstü eğitim alabilir.

Geleceğinize yön verecek üniversite tercihini yaparken aklınızda çok sayıda soru belirdiğini biliyoruz. Bu sorulardan ilk akla gelenleri sizler için yanıtladık:

Makina Mühendisliği nedir?

Neden Makina Mühendisliği?

Neden ODTÜ Kıbrıs'ta Makina Mühendisliği?

"makine" mi, "makina" mı?

ODTÜ'lüler dünyayı değiştirebileceğine inanan, adanmış ve özverili bireylerdir. Sizler de ODTÜ Kıbrıs Makina Mühendisliği Programını seçerek, pek çok mühendisliğin atası olan bu alanda yenilikçi, rekabetçi ve uygulamalı eğitim alabilir ve yakın çevrenizden başlayarak dünyanın daha iyi bir yer olması için çalışmaya başlayabilirsiniz.

ODTÜ Kıbrıs'ta görüşmek üzere.

Makina Mühendisliği nedir?

Makina mühendisleri; makineler, motorlar, aletler ve diğer mekanik cihazları araştırıp geliştirir,  tasarlar ve imal ederler, bunları işletir ve bakımlarını yapar.  Makina mühendislerinin bilgi ve çalışma alanları çok geniştir. Isıtma havalandırma sistemlerinden robotlara, yapay organlardan otomotiv uygulamalarına, imalat süreçlerinden nanoteknolojiye kadar pek çok teknoloji alanı makina mühendislerinin çalışma alanına girer.

Ar-Ge, tasarım, imalat ve işletme süreçlerine katkıda bulunacak makina mühendislerinin kuvvetler, malzemeler, hareket, ısı ve enerji, akışkanlar, kontrol alanlarında bilgi ve deneyim sahibi olması gerekir.  Dört yıllık makina mühendisliği eğitimi,  öğrencileri bu alanlarda temel bilgi ve deneyimle donatmayı amaçlar.

Neden Makina Mühendisliği?

Makina mühendisliği en eski ve en temel mühendisliklerden biridir. Başta metalürji mühendisliği, endüstri mühendisliği, havacılık mühendisliği olmak üzere, imalat mühendisliği, mekatronik mühendisliği, otomotiv mühendisliği gibi mühendislik alanları zaman içinde makina mühendisliği içinden doğmuşlardır. Öğrencilerin temel makina mühendisliği eğitimi almaları, çok daha geniş bir alana hâkim olmalarını sağlayacak ve ileride istedikleri alanlara yönelmeleri konusunda olanakları açık tutacaktır. 

Makina Mühendisliği Programında temel bilimler, mühendislik bilgi ve becerileri ve diğer ilgili konuları içeren dengeli bir ders programı uygulanmaktadır. Ders programı genelde birinci sınıfta temel bilimleri, ikinci sınıfta mühendisliğin temel bilgilerini, üçüncü sınıfta makina mühendisliğinin temel konularını ve son olarak da dördüncü sınıfta makina mühendisliğinin tasarım ve uygulamalarını içeren ve öğrencinin de isteği doğrultusunda seçim yapabileceği makina mühendisliğinin temel alanlarındaki derslerden oluşmaktadır. Ders programımız modern laboratuvar olanaklarıyla da desteklenmektedir.

Makina mühendisleri mezun olduktan sonra kolaylıkla iş bulabilmekte, istedikleri alanlarda kariyer yapabilmekte, diğer mühendislik dallarına göre daha geniş bir yelpaze içinde iş seçenekleri olmakta ve istedikleri takdirde başka alanlara yönelebilmektedirler.

Neden ODTÜ Kıbrıs'ta Makina Mühendisliği?

ODTÜ Kıbrıs Makina Mühendisliği Programı ODTÜ'nün Ankara'daki Makina Mühendisliği programını temel alarak kurulmuştur. ODTÜ Ankara'daki öğretim üyelerinin de desteği ile gelişmiş olan programımız, öğrencilere daha küçük ve etkileşimli bir ortamda, öğretim üyeleri ile daha yakın ilişkiler kurarak, uluslararası bir kampus atmosferi içinde ODTÜ eğitimi almak için önemli bir fırsat sunar. Programımızda alınan diploma ODTÜ diplomasıdır ve ODTÜ Ankara ile eşdeğer bir eğitim sonucunda alınır.

ODTÜ Kıbrıs Makina Mühendisliği Programında öğrencilerin alandaki yetkinliklerine ek olarak sosyal becerilerin ve iletişim becerilerinin gelişmesine de önem verilir. Uluslararası kampus ortamı öğrencilerin hayata daha geniş bir vizyon ile hazırlanmasını sağlar. Bugüne dek ODTÜ Kıbrıs'tan mezun olan makina mühendisleri sektörde tercih edilen firmalarda istihdam edilmiş ya da iddialı okullarda lisansüstü eğitime kabul almışlardır.

"makine" mi, "makina" mı?

Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzuna göre kelimenin doğrusu "makine"dir. Ancak ODTÜ Ankara'daki program "Makina Mühendisliği" ismiyle kurulmuştur ve bizler de bu geleneği devam ettirmekten mutluluk duyarız.