KKTC MUHACERET (ÖĞRENCİ OTURUM İZNİ) İŞLEMLERİNDE İZLENECEK ADIMLAR

1. Muhaceret işlemlerinin tamamlayabilmesi için öncelikle ders kayıtlarınızı tamamlayarak aktif öğrenci statüsünde olmanız gerekmektedir.
  2. Kişisel bilgilerinizi https://intranet.ncc.metu.edu.tr/ üzerindeki profilim sekmesi üzerinden güncellemeniz gerekiyor. Bilgiler güncellendikten yaklaşık bir saat içerisinde veriler KKTC İçişleri Bakanlığı online sistemine yansıyacaktır.
  3. Daha sonra, KKTC öğrenci izinleri sistemi olan ‘https: //permissions.gov.ct.tr/login’ adresinde bulunan ‘şimdi kayıt ol’ ibaresine tıklayarak açılan sayfadaki bilgileri doldurup kayıt işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
  4. Girilen bilgiler doğrultusunda e-posta ve telefonlarınıza muhaceret sayfası tarafından kullanıcı kodu ve şifreniz gönderilecektir. Bu bilgiler doğrultusunda muhaceret sayfasına giriş sağlayabileceksiniz.
  5. Öğrenci izinleri başvuru sayfasında, ilk olarak sağlık raporunuzun olup olmadığı ile ilgili soru ile karışılacaksınız. Yabancı öğrenci, T.C Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü ihtisas veya üniversite hastanelerinden alacağı, tüberküloz için akciğer skopisi veya akciğer grafisi ile HCV-HİV-HBSAG-RPR tetkiklerini içeren orjinal laboratuvar tetkik sonucunu (rapor ve/veya lab. Tetkik sonuç tarihi kayıt tarihini 2 ay geçmemek kaydıyla) öğrenci otomasyon sistemine PDF formatında yükleyecektir. Yükleme işlemi bittikten sonra onay için bölge Devlet Hastanalerine gitmeleri ve raporlarını teslim etmeleri gerekmemektedir. Eğitim aldığı bölgedeki Devlet hastanesi sağlık raporları birimi yüklenen sağlık raporunu değerlendirip işlemin devam etmesini sağlayacaktır. Laboratuvar tetkik sonucu KKTC Sağlık Bakanlığı’nın yürürlükte bulunan Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü’nde belirtilen tek hekim raporu ücreti üzerinden onaylanacaktır. Ancak, Bakanlığın ilave tetkik isteyeceği durumlarda Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğünde düzenlenen ücret tarifesine göre tam ücret ödeyecekler. Sağlık Raporu olmayan öğrenciler, sağlık raporu alabilmek için Öğrenci İzinleri Otomasyon Sistemi üzerinden işlem yapacaktır.
  6. Sisteme yüklenen raporlar Sağlık Bakanlığının onayının ardından bir sonraki aşamaya ilerleyeceksiniz.
  7. Onaylarınızı aldıktan sonra, vergi dairesi kısmına geçiş hakkı elde ederek muhaceretinizi kaç yıllık yaptıracağınızı belirtip, sistemde size yansıyan vergi ücretini ödedikten sonra muhaceret dairesi kısmına geçerek öğrenci izni işlemlerinizi sonlandırmış olacaksınız. Ardından muhaceret dairesinin belgelerinizi hazırlamasını bekleyeceksiniz.
  8. Hazır olan öğrenci izin belgeleri ile ilgili bilgi, kayıt esnasında belirtmiş olduğunuz telefon numarası ve/veya e-posta adresinize gönderilecektir. Ancak muhaceret dairesi belgeyi bastığı esnada size bu mesajı gönderdiği için belgenin üniversiteye ulaşma süresini göz önüne alınarak birkaç gün beklemeniz gerekmektedir. Belgenizi daha sonra Öğrenci İşleri Müdürlüğünden teslim alabilirsiniz.