MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI
2024 - 2025 Akademik Yılı Güz Dönemi'nde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu programlarınamerkezi yerleştirme puanı ile yapılacak yatay geçiş başvuruları 01-15 Ağustos 2024 tarihleriarasında kabul edilecektir. Eksik belgeleri bulunan adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.
KAPSAM
Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş başvuruları, “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1” hükümleri çerçevesinde yapılır.
MEVZUAT
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı usul ve esasları için tıklayınız.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesinin Merkezi Yerleştirme Puanı ile Geçiş Kontenjanı hakkındaki 12. Maddesi:
Madde 12-(1) Merkezi Yerleşme Puanı ile Geçiş kontenjanı, öğrencinin yükseköğrenim kurumuna kaydolduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, yatay geçiş yapmak istediği programın aynı yıla ait genel kontenjan taban puanına eşit veya yüksek olduğu durumlar için belirlenen yatay geçiş kontenjanıdır.
BAŞVURU:
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusundan Başvuran Öğrenciler
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu öğrencileri başvurularını 1-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında Intranet’te yer alan Öğrenci Başvuru Formu’nu doldurarak ve aşağıdaki belgeleri bu forma ekleyerek yapabilirler.
1. Başvuru Formu
2. Puan türü, puanı, başarı sırası vb. detay bilgileri içeren LYS/YKS/DGS sonuç belgesi, yerleştirme sonuç belgesi (ÖSYM’nin web sayfasından temin edilebilir.)
ODTÜ Dışından ve ODTÜ Ankara Kampüsünden Başvuran Öğrenciler
ODTÜ dışından ve ODTÜ Ankara Kampüsünden başvuran öğrenciler, başvurularını 1-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında nccregmetu.edu.tr adresine e-posta göndererek ve bu emaile aşağıdaki belgeleri ekleyerek yapabilirler.
1. Başvuru Formu
2. Öğrenci belgesi (Belgede adayın daha önce “merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapmadığı, eğitim dili bilgisine" dair açıklama notu bulunmalıdır.
3. Öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirilmiş sınıfa kadar aldığı derslerin içeriklerinin onaylanmış hali (sınıfı 1, 2, 3, 4 olanlardan istenmektedir.)
4. Onaylı not dökümü/ transkript (sınıfı 1, 2, 3, 4 olanlardan istenmektedir.)
5. Puan türü, puanı, başarı sırası vb. detay bilgileri içeren LYS/YKS/DGS sonuç belgesi, yerleştirme sonuç belgesi (ÖSYM’nin web sayfasından temin edilebilir.)
6. Önceden merkezi yatay geçiş yapılmadığını belirtir yazı
7. Disiplin cezası almadığına dair belge
8. Nüfus cüzdanı fotokopisi
9. İngilizce Yeterlik Belgesi (İngilizce Yeterlik başlığı altındaki açıklamaları okuyunuz.)
İNGİLİZCE YETERLİK
Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş kontenjanından başvuran adaylardan Öğretim dili Türkçe veya kısmen yabancı dille (% 30 İngilizce) ya da öğretim dili tamamen İngilizce ve/veya diğer dillerle (Fransızca, Almanca, vb.) eğitim yapan yükseköğretim kurumlarından geçişte;
a) Eğitim dili Türkçe ya da kısmen yabancı dilde (%30 İngilizce) eğitim yapan yükseköğretim kurumu öğrencilerinden hazırlık veya birinci sınıf statüsünde olup İngilizce yeterliğini belgeleyemeyen ve aynı bölüme başvuru yapan adaylara; kayıtlı olduğu üniversitede bir yıl hazırlık eğitimi almış ise bir yıl, hiç hazırlık eğitimi almamış ise iki yıl hazırlık okuma hakkı verilir Sınıfı iki ve üzeri olan adaylara hazırlık okuma hakkı verilmez, ODTÜ Senatosu tarafından kabul edilen dil belgelerinden birinin sunulması zorunludur.
b) Eğitim dili Türkçe ya da kısmen yabancı dilde (%30 İngilizce) eğitim yapan yükseköğretim kurumu öğrencilerinden sınıfına bakılmaksızın İngilizce yeterliğini belgeleyemeyen ve farklı bölüme başvuru yapan adaylara; kayıtlı olduğu üniversitede daha önce bir yıl hazırlık eğitimi almış ise bir yıl hazırlık, hiç hazırlık eğitimi almamış ise iki yıl hazırlık okuma hakkı verilir.
c) Eğitim dili tamamen İngilizce ve/veya diğer dillerle (Fransızca, Almanca, vb.) eğitim yapan yükseköğretim kurumlarından geçişte adaylara; hazırlık veya birinci sınıf statüsünde olup İngilizce yeterliğini belgeleyemeyenlerden kayıtlı olduğu üniversitede, daha önce bir yıl hazırlık eğitimi almış ise bir yıl hazırlık, hiç hazırlık eğitimi almamış ise iki yıl hazırlık okuma hakkı verilir. Sınıfı iki ve üzeri olan adaylara hazırlık okuma hakkı verilmez, ODTÜ Senatosu tarafından kabul edilen dil belgelerinden birinin sunulması zorunludur.
Üniversite Senatosu tarafından kabul edilen İngilizce yeterlik sınavları ve puanları eşdeğerlik
tablosu için tıklayınız.
DEĞERLENDİRME
I. Aşama: Ön değerlendirme
Ön değerlendirme, adayların mevzuat kapsamında başvuru koşullarını sağlayıp/sağlamadığına ilişkin olarak yapılır. Başvuru koşullarını sağlamayan adayların başvuruları “başvuru aşamasında ret” olarak sonuçlanır.
II. Aşama: Değerlendirme Yönetmelikte belirtilen başvuru koşullarını sağlayan ve başvuruları ilgili akademik birimler tarafından değerlendirilen adayların kabul/ret sonuçları kendilerine e-posta/Intranet yolu ile açıklanacaktır.
İNTİBAK İŞLEMLERİ
ODTÜ içi yatay geçişlerde öğrencilerin önceki programlarında aldıkları dersler ve notlar öğrencilerin yeni programlarındaki not ortalamalarında (program dışı sayılan dersler hariç) ve not belgelerinde yer alır. Farklı kodla alınmış olan dersler için eşdeğerlik işlemleri (intibak) yapılır.
ODTÜ dışından Ek Madde 1 kapsamında yatay geçiş yolu ile kabul edilen öğrencilerin önceki yükseköğretim kurumlarından aldıkları ve programa saydırdıkları derslerin not karşılıkları, öğrencinin kayıtlı olduğu programa başladığı veya geçiş yaptığı dönemden itibaren genel not ortalamasına katılır.
NOT: Adaylar kabul edildikleri programlara kaydolduktan sonra Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne Intranet’te yer alan Öğrenci Başvuru Formu’nu doldurarak ve ilgili belgeleri bu forma ekleyerek yapabilirler. İntibak talebi ile başvuru yapacaklar, kayıt işlemini tamamlayan adayların intibak başvuruları Akademik Kurullara iletilecektir.
AZAMİ SÜRE
Yatay geçiş ile kurum/program değiştiren öğrencilerin önceki kurum/programlarında harcamış oldukları süreler azami öğrenim süresi hesabına katılır.