NORTHERN CYPRUS CAMPUS

Petrol ve Dogalgaz Muhendisligi Ogrencilerimiz Gururlandirdi

11-12 Mayıs’da düzenlenen, öğrencilere yönelik SPE Avrupa Bölgesi makale yarışmasında ODTÜ KKK başarısı (COVID-19 seyahat kısıtlamaları nedeniyle çevrimiçi düzenlenmiştir)

Dünya çapında yaklaşık 160 bin üyesi bulunan SPE (Petrol Mühendisleri Derneği), petrol mühendislerinin önde gelen uluslararası profesyonel organizasyonudur.

SPE’nin öğrencilere yönelik Makale Yarışması (SPC) her yıl dünya çapında 14 farklı bölgede düzenlenmektedir. Imperial College (İngiltere), Heriot-Watt University (İskoçya), TU Delft (Hollanda), Clausthal University of Technology (Almanya), University of Stavanger (Norveç), IFP School (Fransa) gibi pek çok prestijli petrol mühendisliği okulu yarışmaya ‘Avrupa Bölgesi’ kategorisinde katılıyor. Bölgesel yarışmanın birincisi seçilen öğrenci daha sonra ‘Uluslararası SPC’ye katılıyor. Bu yarışma ise, dünyaca tanınan petrol mühendisliği programlarının ve petrol şirketlerinin ilgisini çeken, en geniş katılımlı petrol kongresi ‘SPE Annual Technical Conference and Exhibition’ (ATCE) kapsamında düzenleniyor.

PNGE öğrencilerimiz Nandana R. Agastya ve Roni Ali, SPC Avrupa Bölgesi makale yarışmasında, sırasıyla, 1. ve 3. oldular:

Dr. Doruk Alp danışmanlığında hazırladığı "Rezervuar Heterojenliğini Temsil Etmek İçin Bir Birleşik Parametre" başlıklı çalışması ile lisans kategorisinde birinci olan Nandana, PNGE profesyonellerinin en büyük kongresi olan SPE ATCE kapsamında düzenlenen ‘Uluslararası SPC’de ODTÜ Kuzey Kıbrıs'ı temsil etme hakkını kazandı.

Nandana ayrıca, "5 Nokta Modeli için Su Taşma Performansının Parametrik Analizi" başlıklı çalışmasının bir önceki versiyonunu sunduğu, Bakü Yüksek Petrol Okulu tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Öğrenci Araştırma ve Bilim Konferansı'nda (6 Mayıs, 2021) Rezervuar Geliştirme ve Üretim Optimizasyonu kategorisinde 1. sıraya yerleşti.

“Yatay kuyular tarafından tüketilen rezervuarlarda kuyu testi analizi için yapay zeka ile geliştirilen algoritmalar” üzerinde çalışan Roni Ali ise, araştırma partneri Johstone Omundi ile birlikte, SPC Avrupa’da 3. oldu. Roni çalışmasını, Dr. Salam Al-Rbaewi danışmanlığında gerçekleştirdi.

ODTÜ KKK öğrencileri geçtiğimiz yıllarda SPC'de 2 kez Avrupa ve 4 kez de Türkiye kategorilerinde birincilik almışlardır.

ODTÜ KKK Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Programı, başlangıcından bu yana yüksek kalitede petrol mühendisliği eğitimi vermektedir. Türkiye ve KKTC'nin yanı sıra 20 farklı ülkeyi temsil eden, yarısından fazlasını uluslararası öğrencilerin oluşturduğu yaklaşık 98 öğrencisi vardır. Program mezunları Türkiye'de ve dünyanın her yerinde jeotermal ve petrol endüstrilerinde iş olanakları buluyor, bazı mezunlar farklı ülkelerin prestijli okullarında lisansüstü eğitimlerini sürdürüyorlar.

Kendi sözleriyle Nandana:

ODTÜ KKK'da yüksek onur ve başarı bursu alıyorum, PNGE 4. sınıf öğrencisiyim. Endonezyalıyım ve stajımı PERTAMINA EP'de yaptım. SPE ODTÜ KKK Öğrenci Topluluğu’nda 3 yıl süre ile çalıştım ve son yılımda başkanlığını yürüttüm. Rezervuar Mühendisliği, Rezervuar Simülasyonu ve Modellemesi, Üretim Optimizasyonu, Gelişmiş Petrol Geri Kazanımı ve Geleneksel Olmayan Kaynaklar özel ilgi alanlarım arasındadır.

PNGE Programı ve kampüsteki arkadaşlarımın desteği ve ilgisi için her zaman minnettarım. Araştırmamı Dr. Doruk Alp'in gözetiminde yürütmek hep çok zevkliydi; beni cesaretlendirdiği ve işimi eksiksiz yapmaya teşvik ettiği için kendisine teşekkür ediyorum. Bir yarıyılda iki birincilik kazandığım için mutluluk duyuyorum.

Tüm eğitim yaşamım boyunca beni sürekli destekleyen ve cesaretlendiren aileme özellikle teşekkür etmek isterim.

Kendi sözleriyle Roni Ali:

ODTÜ KKK PNGE 4. sınıf öğrencisi ve SPE üyesiyim. COVID-19 pandemisi nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirilen SPE Makale Yarışması'nda çalışmamı sundum. Aslen Suriye'nin Qamishli şehrindenim. ODTÜ KKK laboratuvarlarında tamamladığım stajımın yanı sıra Abu Dabi’de Superior Oilfield’de (Birleşik Arap Emirlikleri) ve Dhahran’da OiLSERV’de (Suudi Arabistan) staj yaptım. Bilgisayar dillerinden yararlanarak programlar geliştirmek ve enerji endüstrisinde kullanılan yapay zeka ile öğrenme biçimleri özel ilgi alanlarım arasındadır.

LIVE CHAT