Ana Sayfa
KUZEY KIBRIS KAMPUSU

Su Altı Topluluğu Anlatıyor.

Sualtı Topluluğu, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Spor ve Rekreasyon Müdürlüğü'ne bağlı olarak 2007 yılında kurulmuş ilk spor topluluğudur. Temel hedefi sualtı dünyasına bilinçli ve donanımlı balıkadamlar yetiştirmek olan topluluğun, diğer önemli hedefi ise kaybolan çevre bilincini yeniden kazandırmaktır. Bunun için sosyal sorumluluk projelerini ve farkındalık yaratacak her etkinliği sonuna kadar destekleyen topluluk, sualtı fotoğrafları sergisi, temizlik dalışları, deneme dalışları gibi etkinlikler gerçekleştirmektedir.

Her yıl bahar döneminde açılan eğitim programları ile adaylara tüplü dalış eğitimi veren Sualtı Topluluğu, 10 yıla yakın bir sürede 300'ün üzerinde dalgıç yetiştirdi. Temel eğitim programını başarı ile tamamlayan adaylar, dünya çapında geçerli "PADI Open Water Diver" sertifikasını almaya hak kazanıyor. Bu sertifika ile birlikte dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar bir dalış eşi ile birlikte 18 metreye kadar dalış yapıp sualtının büyüleyici dünyasını keşfedebiliyorlar.

Topluluğa üye olmak isteyenlerin, temel dalış sertifikasına sahip olması ve yapılacak üyelik sınavından belli bir puan alması gerekiyor. Diğer topluluklardan farklı olarak sınav ile üye alan sualtı topluluğu, tüm üyelerinin bilinçli, sualtı yapısına ve ekolojik çevreye saygılı bir balıkadam olmasını amaçlıyor.

Sualtı Topluluğu Başkanı İnşaat Mühendisliği öğrencisi Kerem Çağkan Çelik ile röportaj:

  • Şimdiye kadar Kıbrıs dışına dalma amaçlı geziler yaptınız mı? Yaptıysanız nerelere gittiniz?

Pek çok üniversitenin ilgili topluluklarının katıldığı Mersin Kıyı Temizlik Dalışı'nı örnek verebiliriz. 2 gün boyunca süren program sonunda, sualtı dünyasına ait olmayan her türlü yabancı madde topluluğumuz ve diğer üniversitelerin toplulukları ile ortak bir çalışma sürdürülerek denizden çıkarıldı.

  • Topluluğunuz üye olan öğrencilerin şimdiye kadar daldığı en ilginç noktalar nereler? Burada yaptıkları dalışlardan fotoğraf çektiler mi? 

Her üyenin kendine özgü ilginç bulduğu dalış noktası birbirinden farklılık gösterebilir, ancak bana soracak olursanız Girne'de bulunan "Mexicano" dediğimiz dalış noktası ve orada bulunan canlılık bayağı etkileyicidir. Bu güzellikleri kalıcı hale getirmek ve hatıra olarak saklamak için her dalışımızda mutlaka fotoğraf/video çekmeye özen gösteriyoruz.

  • Deniz altını resimleyip bunlarla bir sergi açacak mısınız?  

Daha önce biri Ankara Kampusumuz ile eşzamanlı olmak üzere açtığımız üç sergi de Kampusumuzda yoğun bir ilgi gördü. Sualtının güzelliklerini fırsat buldukça herkese göstermek için sürekli bu konuyu gündemimizde tutuyoruz.

  • Dünyanın pek çok yerinde sualtı fotoğrafçılığı büyük ilgi görüyor. Bu konuda da çalışmalar yapacak mısınız?  

Tüplü dalış yapan pek çok balıkadam aynı zamanda bu güzellikleri paylaşmaktan keyif duyar. Bu amaçla sualtını fotoğraflamak pek çok kişi için ilgi çekici bir nokta olmuştur. Topluluğumuza ait sualtı kameralarını her üyemiz kullanabilmektedir. Çekilen fotoğraflar arşivlenerek, topluluk bazında sualtı sergilerimiz için bir kaynak, bireysel anlamda da hatıra niteliğindedir.

  • Grubunuzun şimdiye kadar su altında karşılaştığı en ilginç olay nedir?  

Üyelerimizin toplu olarak Çeşme'de katıldığı bir dalışta "vatoz tarlası" olarak bilinen dalış noktasında, kumluk zemin altına kamufle olmuş vatozların gurubun alçalması ile birlikte bir anda ortaya çıkıp grubun etrafını sararak dalış boyunca grubun etrafında çember oluşturması diğeri ise bu sene açtığımız eğitim programında derin dalışa alçaldığımız esnada ortalama 2 metrelik bir akyanın (balık türü) gruba eşlik etmesi, dalış boyunca grubun etrafında dolanarak bize harika pozlar vermesi diyebilirim. Genel olarak eğitim programına katılan pek çok kişi ise ahtapotları, salgıladıkları mürekkebi ve sualtındaki hareketlerini ilginç bulmuştur.

Başkan: Kerem Çağkan Çelik
e-posta:kerem.celikatmetu.edu.tr