Ana Sayfa
KUZEY KIBRIS KAMPUSU

Biyoyakıt - Dr Umut Oğuz

 

Biyoyakıt - Dr Umut Oğuz

 

İleri Malzemeler & Sürdürülebilir Üretim (AMSM)

Henry Ford, Ford'un Model T. Ford'unu tasarladigi zaman, otomobilin benzin ile değil etanol ile calisacagini dusunmustu. 1925 yılında New York Times ile yaptığı röportajda soyle diyordu; "Geleceğin yakıti yol kenarindaki sumaklardan, elmadan, yabani otlardan hatta talaştan uretilecek - hemen hemen her şeyden. Fermente olabilecek her bitkide yakıt vardır. Bir yilda uretilen bir dönüm patateste o tarlayi suren makine için 100 yil gerekli olan yakit cikabilir." 1898 yılında, dizel motorunu icat eden Rudolph Diesel, yeni motorunun fıstık yağıyla mükemmel bir sekilde isledigini gösterdi.

 

Biz günlük enerji ihtiyaçlarımız icin petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara ağır bir sekilde bagli olsak da, alternatif enerji kaynakları aramak icin çeşitli nedenlerimiz vardır. Fosil yakitlar yenilenebilir olmadigi icin tüketim oranlari oluşumlarindan çok daha hızlıdır. Bu nedenle mevcut tüketim oranında fosil yakıtlarin 40 ila 50 yıl içinde bitecegi tahmin edilmektedir ve sonuç olarak dünya ciddi bir petrol sıkıntısıyla karşı karşıya kalacaktır. Buna ek olarak, fosil yakıtlarin kullanilimi sonucu ortaya cikan karbondioksit salınımınin küresel iklim değişikliğine neden olacagi ve tüm ekosisteme hasar verecegi konusunda artan endişeler vardır.

Bizim araştırma alanimiz bioyakit uretimini artırmak amacıyla biyokütle adiyla anilan mısır, selüloz (ağaç, çimen veya bitkilerin yenmeyen parçaları), şeker kamışı ve yosun gibi maddelerin protein içeriğini ve miktarini kütle spektrometresi ve proteomiks metoduyla analiz etmektir.

 

  

biyoyakıt ve fosil yakıt  biyoyakıt ve fosil yakıt

 

 

- Geçmişte yayınlanan ve kampusumuzda çalışmaları devam eden araştırma haberlerini okumak için tıklayınız.